Oxstek

Oxstek är en riktig klassisk söndagsmiddag.
När jag var yngre och bodde hemma tyckte jag att man åt stek, sås och potatis hela tiden och va ganska trött på det, men nu uppskattar jag verkligen denna rätt.
Finns det något bättre än bra husmanskost?

Antal portioner: 6

Ingredienser:

1.5 kg nötstek, (fransyska)
2 st gula lökar

2-3 st morötter
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
3-4 msk svartvinbärsgelé
aromat
salt
peppar


Krydda köttet ordentligt. Bryn köttet runtom i en stekgryta. Grovhacka lök och skär morötterna i stavar och lägg ner dem i grytan och bryn lite till.
Häll på vatten så det täcker köttet. Låt koka upp.

Sänk värmen och låt småputtra under lock på svag värme i 1½-2 timmar. Tag upp steken och lägg folie över så att den håller sig varm.                               
                            
Sila stekskyn från grytan i en kastrull.
 Låt koka ihop och häll i grädden och gelén.
Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen. Tillsätt soya om du vill ha en mörkare sås.
Skär upp steken i tunna skivor.
Servera köttet med sås, potatis, inlagd gurka, svartvinbärsgelé och brysselkål.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.