Laxpaj

Det var länge sedan jag gjorde en paj.
Min sambo gillar pajer av alla slag och han gillar även lax väldigt mycket.
Så för hans skull lagade jag en laxpaj och till den serverades en romsås och en sallad.
Recept på romsås hittar du här.

Ingredienser:
Deg:
150 g smör
4 dl vetmjöl
½ tsk salt
½ dl gräddfil

Fyllning:
1 stor purjolök
100 g ost med lite smak
200 g varmrökt lax
½ dl hackad dill
1 dl grädde
2 dl cremefraiche
3 ägg
salt
peppar

Gör så här:
Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt salt och gräddfil och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter på 200 grader.

Strimla purjolöken och fräs den i en stekpanna. 
Skär laxen i mindre bitar och finhacka dillen.
Lägg i lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet och strö över osten.

Blanda samman ägg, creme fraiche, grädde och krydda med salt och peppar.
Häll stanningen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 200 grader tills äggstanningen har stelnat.




Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.