Helstekt oxfilé med madeirasås

Jag vill börja med att önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt år!  Hoppas att ni hade en bra nyårsafton. Smörgåsbakelserna som vi åt till förrätt la jag ut redan igår och nu kommer huvudrätten.

Helstekt oxfilé med madeirasås var det som lagades till huvudrätt på nyårsafton och till det en potatiskaka, broccoli och en fräsch sallad.

Ingredienser:
Till 8 personer.
1,5 kg oxfilé
salt
peppar
smör att steka i

Ta ut oxfilén så den har rumstemperatur när du steker den.
Putsa och skär bort senor som eventuellt finns kvar längs med filén. Bryn filén i smör i en stekpanna tills den får en  fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en form och sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen på 200 grader. Vill du ha köttet rött så stek det till en temperatur på ca 55 grader. Vill du ha köttet rosa så ta du ut det när det är nått ca 62 grader.
Vill du liksom jag ha köttet genomstekt ska det stå inne tills temperaturen är ca 70 grader.
Ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie.

Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Madeirasås:

Skyn från oxfilén
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja

2 msk kalvfond
1 dl madeira
1 tsk grovmalen svartpeppar 

Red av med maizena mjöl. Smaka ev av med salt.
Gör så här:
Häll lite vatten i pannan som du har stekt oxfilén i och vispa ur den. Smällt smöret och stek löken utan att den får färg. Häll i grädde, madeira, fond, soya, skyn från köttet och kryddor.  Koka ihop såsen under omrörning.




Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.