Semlebullar

Den 12 februari är det  fettisdagen, vilket innebär smarriga semlor. Vill du baka bullarna själv och göra egna semlor så kommer ett recept här. 

Ingredienser:
Till 12 bullar behöver du.

25 g jäst

75 g smör
2½ dl mjölk
7 ½ dl vetemjöl special
1 ½ krm salt
½ dl socker
1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke eller matberedare och häll i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. 
Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna för hand eller i matberedaren. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 12 lika delar och forma runda bullar. 
Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter.  
Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter på 225 grader. 
Låt dem svalna under en kökshandduk.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.