Köttfärslimpa med sås och potatis

Köttfärslimpa, sås och potatis är husmanskost när den är som bäst. 
Jag lagade två köttfärslimpor och den ena fyllde jag med katrinplommon och persilja. 
Receptet räcker till 8 personer men vill du bara göra en köttfärslimpa, så halverar du bara receptet.

Ingredienser:
1 kg blandfärs

1½ dl ströbröd 

2 dl mjölk

1 dl grädde

1 ägg

1 riven gul lök

2 tsk salt

1 tsk aromat

1 tsk peppar

1 msk mejram

Fyllning:
10 hackade katrinplommon
½ dl finklippt persilja

Gör så här:

Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt detta svälla i några minuter.
Riv löken och lägg i den i färsen tillsammans med ägg och kryddor.
Blanda till sist i ströbrödsblandningen och rör runt. Dela färsen i två delar och blanda i katrinplommon och persilja i den ena. Forma till avlånga limpor och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.


Såsen:
Skyn från köttfärslimporna
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk salt
1 tsk aromat
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Smällt smöret och vispa i mjölet. Tillsätt grädde, mjölk, kalvfond, soya, svartvinbärsgelé och kryddor.
Vispa till sist i skyn och låt såsen koka ihop.
Servera med kokt potatis, lingon och haricoverts.




 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.