Svensk nypotatis med stekt oxfilé och madeirasås.

Kunde inte låta bli att köpa svenska nypotatis när jag såg dem i affären idag. 
Årets första svenska nypotatis riktigt smälter i munnen. 
Till dessa godbitar skar jag oxfilé i skivor som jag stekte i smör och rörde ihop en madeirasås.
Färsk sparris och en sallad hade vi också till.

Här kommer lite tips om hur då lyckas med oxfilén. 
Räkna med ca 200 g oxfilé per person.

*Ta ut oxfilén ur kylen så den är rumstempererad när du ska steka den. 

*Skär i ganska tjocka skivor. 

*Lägg i oxfilén i stekpannan när smöret har fått en nötbrun färg. 

*Krydda med salt och peppar. 

*Vänd på köttet när köttsaften tränger upp på den råa sidan. 

*Oxfilén är blodig/röd när köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan. 

*När köttsaften tränger upp ordentligt är är köttet rött/rosa och när köttsaften har fått en lätt rosa färg så är den lätt genomstekt. 

*Låt oxfilén vila lite innan servering, så att köttsaften hinner fördelas i köttet.

Madeirasås:
Räcker till 4-6 personer.
5 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soya
1 dl madeira

2 msk kalvfond
1-2 tsk grovmalen svartpeppar
salt
red ev av med lite maizena.

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen och koka ihop.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.