Kåldolmar med sås och potatis.

Jag var ledig igår och passade på att göra en plåt med kåldolmar.
Jag älskar kål av alla slag och kåldolmar tillhör favoriterna.
Detta recept ger en hel plåt med kåldolmar.
Frys in dem som inte går åt och häll lite av skyn i varje låda som du fryser in i.
Servera med sås och potatis och lingon så klart.


Ingredienser:

Till en ugnsplåt kåldolmar behöver du:

1st vitkålshuvud
1 kg blandfärs
2 dl grädde
3 msk flytande kalvbuljong
1 dl mjölk
1 gul lök
1 ägg
3 msk ströbröd
2 msk sirap
2 tsk mejram

1 tsk aromat
1 tsk salt

2 krm peppar
smör

Pensla kåldolmarna med:
soya
sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Skär ut stocken ur kålhuvudet och koka kålen i saltat vatten tills den börjar mjukna.
Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt fina blad.

Spara gärna lite av vattnet som kålen har kokat i till såsen.

Blanda grädde, mjölk, ströbröd i en bunke och låt stå och svälla lite.
Blanda i färsen, kalvfonden, sirap, ägg och kryddorna.
Skala och riv löken fint, tillsätt den. Jobba ihop färsen.

Formar små järpar och lägg på varje vitkålsblad och vik ihop till täta paket.
Lägg i en ugnsform och pensla kåldolmarna med lite kinesisk soya och ringla över lite sirap.
Lägg i några klicka smör och sätt in i ugnen i ca 1 timme.
Vänd på dem efter halva tiden och häll på lite av kålspadet så att det blir en god sky till såsen.
Ös med skyn över kåldolmarna då och då.

 Så här gör du såsen:

Smält lite smör i en gryta och pudra på lite vetemjöl  och rör runt, häll i skyn från kåldolmarna och grädde.
(Jag hade 3 dl). Låt koka upp. Ringla i lite sirap. Krydda med salt, peppar och aromat.
Vill du ha såsen mörkare, så ta i lite soya. 




Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.