Brytbröd med morot och solrosfrön

Det börjar närma sig jul och där jag bor är det ingen snö i sikte.
När det är regnigt och mörkt ute är det gott med en god soppa och en gott bröd till den.
Här kommer receptet på ett härligt brytbröd med smak av morot.
Passar lika bra till en värmande soppa som till buffén.

Ingredienser:
25 g jäst
2 dl morotsjuice
1 dl vatten
1 tsk salt
1 riven morot
1 dl solrosfrön 
7 ½ dl vetemjöl
På brödet:
1 ägg till pensling
flingsalt
solrosfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och morotsjuice till 37 grader och häll vätskan över jästen, så den löses upp. Tillsätt den rivna moroten, solrosfröna, salt och mjölet.
Knåda ihop till en smidig deg, för hand eller i matberedare. Låt degen jäsa under handduk i 60 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla ihop till bullar. Lägg dem ganska tätt på en bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter under en handduk. Pensla med ägg och strö över lite flingsalt och solrosfrön. Baka i ugnen på 180 grader i ca 30-35 grader.


Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *