Koka egna kräftor

Samma kväll som vi kom hem från Turkiet fiskade min dotter kräftor hos en kompis.

Många blev det, så ikväll kokades det kräftor.
Doften av dill och öl spred sig i köket.

Jag kokade ca 5 kg, men jag har anpassat receptet till 2 kg.

Ingredienser:
2 kg kräftor
5 liter vatten
2 dl grovt salt
2 msk strösocker
20-25 dillkronor + stjälkar
2 burkar 33 cl mörkt öl

Gör så här:

Skölj kräftorna i kallt vatten och kontrollera att alla lever.
Koka upp vatten, öl, salt, socker och dillkronor i en stor kastrull. Låt vattnet koka i 10 minuter.
Lägg ner kräftorna i det kokande vattnet och lägg på locket.
Kontrollera att vattnet verkligen kokar kraftigt, så kräftorna dör snabbt.
Låt kräftorna koka 5-10 minuter beroende på storlek.
Lyft upp kräftorna med en hålslev och lägg dem i kallt vatten.
Låt kräftspadet kallna innan du lägger tillbaka kräftorna i det.
Förvara i kylen under natten eller frys in dem.


Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *