Gravad lax med smak av lime och chili

Gillar du det kalla eller det varma mest på julbordet? Eller är du som jag och blandar både kallt och varmt i en salig röra på tallriken? Lax är en självklarhet på julbordet för mig och idag är min gravade lax klar. Den fick smak av lime och chili.
En bit äter vi nu och en bit läggs i frysen och sparas till julafton.

Ingredienser:
1 kg benfri laxfilé med skinn (som har varit fryst).
1/2 dl salt
3/4 dl socker
1 msk krossade vitpepparkorn
2 limefrukter skal från båda och saft från 1
1 röd chilifrukt

Gör så här:
Skär laxen i två bitar.
Blanda salt, socker, vitpeppar och limesaft. Gnid in laxbitarnas köttsidor med blandningen. Riv skalet av limen på rivjärn och finhacka chilin, (ta inte med kärnorna).
Fördela sedan chili och limeskal på laxbitarna och lägg den andra laxbiten ovanpå den andra.
Lägg laxen i en form och ställ in i kylen.
Vänd laxen 1-2 gånger om dagen i tre dagar. Ta bort skinnet och skär upp den i tunna skivor.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.