Mandelmusslor

Mandelmusslor är klassisk julkaka som görs i ovala veckade formar som liknar en mussla.
Du behöver inte ha 45 formar, utan du kan grädda dem i omgångar.
Receptet har jag fått från en av de snällaste människor jag känner, Gunbritt. 


Ingredienser:
ca 45 st:
250 gram smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 ½ dl sötmandel
5 bittermandlar
6 dl vetemjöl

Gör så här:
Lägg ut smöret så det blir rumsvarmt.
Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg i mandlarna i någon minut tills skalen börjar lossna. Häll dem i ett durkslag och spola med kallt vatten. Gnugga av skalet.
Lägg sötmandlarna och bittermandlarna i en matberedare eller mal dem i en mandelkvarn.
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggulan och vispa lite till.
Tillsätt mandlar samt vetemjöl och rör ihop till en deg.
Lägg degen i kylen i några timmar eller låt den stå över natten.
Smörj formarna med lite smör.
Rulla ut degen till långa längder och skär dem i ca 45 bitar.
Tryck ut en degbit i varje form så att hela formen blir klädd med deg.
Ställ ut formarna på en bakplåt. Grädda mandelmusslorna tills de är ljust bruna, det tar ca 10 minuter i 200 grader.
Ta ut och låt dem svalna innan de stjälps upp. Garnera dem med vispad grädde och sylt.


Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *