Hummersoppa

Hoppas att alla hade en riktigt bra nyårsafton igår.
Idag är det många som köper pizza, men hemma hos mig plockar vi fram grillen. Till förrätt igår hade vi hummersoppa och här kommer receptet.

Ingredienser:
Till 4 personer:
Hummerfond:
2 st humrar (skalet)
smör
2 st morrötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
3 msk tomatpuré
några dillstjälkar

Soppan:
6 dl hummerfond
4 dl grädde
½ dl cognac
salt
cayennepeppar
red av med maizenamjöl

Garnering:
hummerkött
aioli
dill

Gör så här:
Klyv humrarna och ta ut köttet. Rensa bort inälvorna. Sätt in köttet i kylen.
Skär hummerskalen i bitar. Skala och skär morötter, palstenacka, lök och vitlök i bitar.
Hetta upp smör i en kastrull och bryn hummerskal, grönsaker och tomatpuré på hög värme tills de tar lite färg.
Slå på vatten och låt koka upp. Lägg ner dillstjälkar. Låt buljongen sjuda kraftigt i ca 20 minuter.

Ta kastrullen av plattan, sätt på ett lock och låt dra i en stund. Sila av buljongen och koka ner den tills 6 dl återstår.
Blanda ner grädde och conjac i hummerfonden och låt koka ihop i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Red av soppan med maizenamjöl som du blandar med lite vatten. Låt koka upp så att soppan tjocknar.
Lägg hummerköttet i skålar och häll över soppan och lägg i en klick aioli och dill.
Servera vitlöksbröd till.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *