Pumpatårta med limemousse och chokladbotten.

Jag bakade en Halloweentårta i form av en pumpa. Istället för att köpa orange marsipan så penslade jag på färgen på ett vitt marsipanlock för att tårtan skulle bli lite glansig och inte så slät.
Du behöver baka 2 chokladbottnar, men nedan är receptet på 1 st.
Lägg gärna ihop tårtan dagen innan, så den får stå till sig lite. Som fyllning i tårtan gjorde jag en limemousse.
Väldigt gott tillsammans med chokladkakan. Ett tips är att
”stänka” över lite koncentrerad lättdryck/juice på varje lager av botten innan du lägger på fyllningen. Då blir tårtan lite saftigare.  

Ingredienser:
Botten till 1 st behöver du: 
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Gör så här:
Smörj och bröa en form. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt smör/mjölkblandningen och sist mjölet som har blandats med bakpulvret, vaniljsockret och kakaon. 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter.

Ingredienser limemousse:

2 limefrukter
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl socker

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Smällt gelatinet tillsammans med limesaften. Vispa ihop creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker i en annan bunke tills sockret har löst sig. Rör ner limesaften/gelatinet och vänd till sist ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

Ingredienser smörkräm:
50 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
1 msk kokande vatten.

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät smörkräm.

Ingredienser och toppa tårtan med.
1 vitt runt marsipanlock
grön marsipan
röd, gul och svart gel colours ( jag hade Dr. Oetker)

Gör så här:

Skär båda bottnarna på mitten. Fördela moussen mellan varje lager. Bre ut smörkrämen överst på tårtan och jämna till tårtan så bra du kan. Blanda den röda och gula färgen till en orange färg. Pensla färgen över det vita locket och ” jobba” in färgen lite.
Lägg locket försiktigt över tårtan. Gör en stjälk av den gröna marsipanen och sätt den på tårtan.
Tryck ”ränderna” på pumpan tex med handtaget på en matkniv. Till sist så penslar du på lite svart på tårtan.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *