Helstekt entrecote med kantarellsås

Ikväll helstekte jag entrecote och till köttet serverades en kantarellsås, crushed sweetpotatoes, brysselkål och ugnsbakade tomater. Receptet på potatisen kommer jag att lägga ut inom de närmsta dagarna.

Ingredienser:

4 personer:
600 g hel entrecote
några kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör


Kantarellsås:
50 g smör
150 g kantareller (Jag hade både gula kantareller och trattkantareller).
1 schalottenlök
1 ½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond
3 dl mjölk
2 ½ dl grädde

sojasalt
peppar

Gör så här:
Salta och peppra köttet runt om.
Stek det i smör på hög temperatur runt om hela köttet, så det får en fin stekyta.
Grovhacka vitlöken och rosmarinen och lägg i dem i stekpannan. Ös smöret över köttbiten under stektiden. Lägg över köttet i en ugnsform och sätt in i ugnen på 125 grader tills köttet har nått 56-59 grader. Ta ut och låt vila i aluminiumfolier i ca 10-15 minuter innan det skärs upp i skivor.
Såsen:
Grovhacka kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlöken.
Smält smöret i en gryta och lägg i löken samt kantarellerna och fräs en stund.
Pudra över vetemjölet och rör runt. Häll i grädde, mjölk och kalvfond.

Ta i lite soja för färgens skull.
Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och peppar.



Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *