Jordgubbsstårta

Idag är det midsommarafton och vad passar bättre än en klassisk jordgubbstårta, med en fyllning av jordgubbar, grädde och vaniljkräm.
Passar även på att önska alla läsare en bra midsommar!
 
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
smör, till formen
mjöl, till formen
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme (inte varmluft).
Smöra och bröa en springform, 25 cm i diameter.
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke.
Var noga så bakpulvret blandar sig jämnt med mjölblandningen.
 
Vispa ägg och socker poröst och vänd sedan ner mjölblandningen med slickepott.
Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
 
Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 25-35 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.
Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna.
Stjälp upp när den fått svalnat lite.
 
Fyllning och garnering:
2 dl vaniljkräm
2 liter jordgubbar
½ msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
citronmeliss
Gör så här:
Dela tårtbottnen i 3 delar.
Vispa grädden. Skär hälften av jordgubbarna i småbitar och blanda dem med 1 dl av den vispade grädden och vaniljsockret. Vispa ihop vaniljkrämen, köp färdig eller gör en egen. Fördela jordgubbsgrädden på det första lagret.
Lägg sedan vaniljkrämen på det 2 lagret. Stryk ett tunt lager grädde runt om hela tårtan och spritsa sedan grädden runt om. Lägg hela på hela jordgubbar och garnera med citronmeliss.
 En klassisk jordgubbstårta till midsommar.
 
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *