Plankstek med torskrygg

Jag köpte färsk torskrygg som jag kryddade med salt och peppar.
Stekte torsken hastigt i smör så den fick fin färg. Sedan steker du fisken färdig i ugnen på plankan.

På plankan serverades även tomat, sparris, gröna bönor, citron, pepparrot, ärtskott, brynt smör och en dillsås.

Ingredienser sås:
50 g smör

2 msk vetemjöl

3 dl grädde

1½ dl vitt vin

2 msk fiskfond

100 g philadelphiaost

2 krm citronpeppar

½ tsk finhackad dill

1 tsk socker

salt

Gör så här:
Smält smöret och vispa i mjölet. Häll i övriga ingredienser och kryddor och låt såsen koka ihop.

Potatismos:

Skala potatisen till moset och koka dem tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt och lägg i en klick smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Använd gärna en elvisp till detta. Krydda med salt, vitpeppar, aromat, lite muskot. Rör till sist i en äggula så blir moset fastare och lättare att spritsa. 
Olja in plankan med matolja.
Spritsa moset runt plankan och lägg sedan på den förstekta torskryggen. 
På plankan la jag även på en halv tomat.

Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller till moset har fått en fin färg och fisken är klar. Tag ut och häll på sås på halva fisken och brynt smör på ena halvan, lägg på kokt sparris, gröna bönor, pepparrot,ärtskott och garnera med en citronklyfta.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *