Sushi tre olika sorter

Min dotter och jag gjorde sushi. Vi gjorde tre olika sorter. Vi använde salmalax som inte behöver frysas innan man gör sushi.

Ingredienser till riset:

Riset räcker till ca 50 st sushi.

500 g sushiris

4 msk socker

4 msk risvinäger

Gör så här:

Skölj riset. Lägg sedan riset i vatten i 20 minuter. Låt det rinna av och lägg det i en gryta med 8 dl vatten. Låt koka upp.

När det kokar stänger du av vattnet och låter riset stå tills vattnet är borta. Låt svalna till rumstemperatur.

Blanda i risvinägern som du har rört ihop med sockret.

Nigiri:

sushiris

laxfilé 

Forma en liten dolme av ris.

Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Lägg på en skiva lax på varje dolme ris.

 

Maki:

noriark

sushiris

lax

chilimajonnäs, receptet hittar du här

avokado

Gör så här:

Lägg ett noriark på en sushimatta om du har en sådan eller så gör du som jag och lägger arket på ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris ca 1 cm tjockt, men lämna en kant på ca 3 cm. Pressa riset mot noriarket.

Skär laxen i sneda bitar mot fibrerna i tunna skivor. Skär avokadon i tunna skivor. Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv.

California rolls utan noriark:

Sesamfrö

sushiris

chilimajonnäs

lax

avokado

rostad lök

Gör så här:

Strö över sesamfrö över ett bakplåtspapper. Lägg på ett lager ris, ca 1 cm. Pressa riset mot bakplåtspappret.  Lägg på lax, chilimajonäs och avokado längst ner på arket. Rulla ihop till en kompakt rulle. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka bitar med en vass kniv. Ställ sushin på höjden och ringla över lite chilimajonnäs och strö över rostad lök.

Tillbehör:

wasabi

inlagd ingefära

soja

chilimajonnäs

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *