Porterstek

Ikväll lagade jag en klassisk porterstek och till den serverades kokt potatis, sås, brysselkål, gelé och gurka.

Husmanskost när den är som bäst.

Ingredienser:

1 ½ kg fransyska

Kokspad:

1 flaska porter 0,5 liter

1 dl svartvinbärssaft (outspädd)

3/4 dl kinesisk soja

8 torkade enbär

2 tsk timjan

8 vitpepparkorn

3 köttbuljongtärningar

2 gula lökar som skärs i skivor.

Sås:

kokspad

vatten

3 dl grädde

 ½ dl vetemjöl 

soja

salt

peppar

Gör så här:

Mät upp allt till kokspadet i en gryta. Koka upp spadet och lägg i köttet. Köttet ska ligga lite trångt i grytan.

Låt sjuda på låg värme i ca 1 timme och 45 minuter till 2 timmar. Vänd på köttet några gånger under tiden, eftersom spadet inte täcker köttet helt och hållet. När köttet känns mört är det klart. Ta bort köttet från värmen och låt det ligga kvar i spadet en stund. Sila spadet och späd med vatten i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner den i spadet. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet i tunna skivor. Servera kokt potatis, brysselkål och svartvinbärsgelé till.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *