Jordgubbstårta till alla hjärtans dag

Jag bakade en jordgubbstårta med fyllning av jordgubbar och vaniljkräm till alla hjärtans dag. Härligt med en smak av sommar i februari.
 
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
smör, till formen
mjöl, till formen
 
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme (inte varmluft).
Smöra och bröa en springform i form av ett hjärta eller en rund form ca 25 cm i diameter 
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke.
Var noga så bakpulvret blandar sig jämnt med mjölblandningen.
 
Vispa ägg och socker poröst och vänd sedan ner mjölblandningen med slickepott.
Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
 
Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 25-35 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.
Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna.
Stjälp upp när den fått svalnat lite.
 
Fyllning och garnering:
ca 2 dl vaniljkräm
1 – 1½ liter jordgubbar
4 dl vispgrädde
citronmeliss
 
Gör så här:
Dela tårtbottnen i 3 delar. Om du använder en rund form skär ut ett hjärta av tårtbottnen.
Vispa grädden. Mosa lite mer än hälften av jordgubbarna. Vispa ihop vaniljkrämen, köp färdig eller gör en egen. Fördela de mosade jordgubbarna på det första lagret.
Lägg sedan vaniljkrämen på det 2 lagret. Stryk ett tunt lager grädde runt om hela tårtan och spritsa sedan grädden runt om. Skär jordgubbarna i skivor och garnera tårtan med dem. Stick ner blad av citronmeliss i tårtan och pudra lite florsocker över jordgubbarna.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *