Kålpudding

 

Kålpudding tillhör mina absoluta favoriter.  Servera den till kokt potatis, brunsås, lingon och gärna inlagd gurka.

 

 Jag gör ofta 2 st på en gång.  Jag brukar köpa aluminium formar med lock och göra kålpuddingen i dem. Det är smidigt om man vill frysa in en kålpudding.

 

 

Detta recept  räcker till två formar.  Vill du bara göra en kålpudding, så halvera du bara receptet.

 

Ingredienser:

 

1st vitkålshuvud
1 kg fläskfärs
2 dl grädde
3 msk flytande kalvbuljong
1 dl mjölk
1 gul lök

 

1 ägg
3 msk ströbröd
2 msk sirap
2 tsk mejram

 

salt
peppar
smör

 

Gör så här:

 

 Sätt ugnen på 200 grader.

 

 Skär bort roten på vitkålen och skär ner
 i små tärningar.

 

 Koka kålen i saltat vatten tills den börjar mjukna. Spara gärna lite av vattnet som kålen har kokat i till såsen.

 

 Blanda grädde, mjölk, ströbröd i en bunke och låt stå och svälla lite.

 

 Blanda i färsen, kalvfonden, sirap, ägg och kryddorna.

 

 Skala och riv löken fint, tillsätt den. Jobba ihop färsen.

 

Lägg först färs i botten och sedan kål. Ringa lite sirap på varje lager kål. Avsluta med kål överst.

 

Lägg några klickar smör på kålpuddingen innan du sätter in den i ugnen. Det blir godare sky till såsen då.

 

Sätt in formarna i ugnen i ca 30 minuter.

 

 Så här gör du såsen:

Smält lite smör i en gryta och pudra på lite vetemjöl  och rör runt, häll i skyn från kålpuddingen och grädde.
(Jag hade 3 dl). Låt koka upp. Späd med ”kålvattnet” och ringla i lite sirap. Krydda med salt,peppar och aromat. Vill du ha såsen mörkare, så ta i lite soya. 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.