Grötbullar med havregryn

Jag skrev ut ett recept på grötbullar för länge sen. Jag hittade det i mina gömmor när jag rensade lite bland mina recept.  Jag bakade aldrig dem när jag skrev ut receptet, men nu blev det av.
Resultatet blev jättegoda saftiga bullar som hela familjen lätt tuggade i sig.

Ingredienser:
Till ca 30 st behöver du: 

3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap 
18-19 dl vetemjöl 

Gör så här:
Koka havregryn, vatten och salt till en gröt.
Ta av grytan från plattan och rör ner smöret så att det smälter.
Tillsätt mjölk och sirap och låt svalna tills smeten är fingervarm.
Smula därefter ner jästen. Arbeta in mjölet, degen ska inte vara för fast.
Låt degen vila i 5-10 minuter.
Forma degen till bullar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Jag använder två plåtar och gräddar i två omgångar. Det blir ca 30 stycken av en sats.
Jäs bullarna till dubbel storlek ca 30 minuter under en bakduk.
Pensla bullarna med lite mjölk och strö över havregryn.
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.