I lördags när vi firade Melvins födelsedag så bjöd vi på kalvfärslimpa.
Hans favoriträtt är just potatis, sås, någon form av kött och vinbärsgelé. Så det fick det bli. Det serverades även inlagd gurka och brysselkål till.
Ingredienser:
Till en köttfärslimpa.700 g kalvfärs
½ dl ströbröd
1 liten gul lök
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk
2 ägg
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
½ dl ströbröd
1 liten gul lök
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk
2 ägg
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda grädde, mjölk, ägg och ströbröd. Skala och finhacka löken.
Stek den i smör utan att den får färg. Blanda ihop alla ingredienser och krydda med salt och peppar.
Forma till en avlång limpa och lägg den i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.
Blanda grädde, mjölk, ägg och ströbröd. Skala och finhacka löken.
Stek den i smör utan att den får färg. Blanda ihop alla ingredienser och krydda med salt och peppar.
Forma till en avlång limpa och lägg den i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter.
Häll på lite vatten efter en halvtimme, så att det bli lite sky till såsen.
Såsen:
Skyn från köttfärslimpan
Skyn från köttfärslimpan
50 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk aromat
vitpeppar
salt
½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1½ msk svartvinbärsgelé
soya
1 tsk aromat
vitpeppar
salt